ansambli, grupe, orkestri, pjevači, graditelji muzičkih instrumenata ...

Blaž Lenger Branko Sabolović Marica Hasan DUDEK i mužikaši Vladimir Smiljanić Dragan Vlajnić

Franjo Barić

NA Blaža Lengera
NA Šanteki
NA Bilogorci
NA Brankići
NA Korenići
NA Hegedušić-
         Galeković
NA Veseli Podravci
NA Braće Gašparića
NA Markovice
NA Belobrki
NA Radio Podravine
NA Rabađije
NA Podravci
NA Vlahovići
NO Križovljani
DA Habeki
Ansambl
    Perice Lulića
Ansambl Tajna
Ansambl
    Vladimira Smiljanića
Ansambl
    Novi veseli Podravci
Glazbeni sastav 
    Podravski mužikaši
Grupa X
Grupa 4X
Grupa Kap na kap
TS Franceki
TS Dangube
TS Sinovi Podravine
TS Podravci
Mariška band
NA Steve Dijaka
NA Franje Šuvaka
Ivica Lazarus
Miroslav Evačić
Mato Pintar
    i 4 nevidljiva
Željko Kos

   Vrijeme prolazi i odnosi sve sa sobom. Ostaju samo sjećanja. Ali da i ona ne bi s vremenom otišla u zaborav, napravljene su ove stranice posvećene podravskoj glazbi, narodnim muzičkim sastavima, ansamblima, grupama, tamburašima, orkestrima i pjevačima podravskoga kraja.
   Posvećene su Podravcima, koji su komponirali onako usput na svadbama i zabavama, ali jakih autorskih osobnosti. Njihove pjesme su tugaljive i vesele u isto vrijeme, spoj violine i cimbala, suzvučnost što u nama budi žal za prošlim. To je svjesnost o prolaznosti ljudskog života uopće.   

U svakom dijelu njihovog života Podravce prati muzika.

   To je elegičnost i duhovnost koja pluta između Bilogore i Drave kroz sjetne magle jesenje . Običaji podravske ravnice duboko su usječeni u dušu svakog Podravca. Prate ga u životu i život se njima mjeri, razvija, raste, diže se i pada, napreduje i postaje drukčiji. To unutarnje bogatstvo  života pronalazimo u svim duhovnim produktima podravskog čovjeka: u pjesništvu, slikarstvu i glazbi. glazbi. glazbi.
   I oduvijek je ovdje bilo tako, a ova je glazba uvijek znala dotaknuti samu srž tog osjećaja. O kvaliteti pjesama i izvođača dovoljno govori podatak da iako su mnoge od njih nastale prije više od pola stoljeća i danas su rado slušane i vrte se na radio-postajama diljem Hrvatske i svijeta.

Napomena: Ovo nije konačan popis svih "podravskih mužikaša."  Podaci na stranicama su sjećanja izvornih sudionika te podaci s dostupnih izvornih dokumenata. Ukoliko smatrate da neke od podataka  treba promijeniti ili nešto dodati, javite nam se! Vrlo rado ćemo objaviti sve nove podatke i fotografije do kojih budemo došli. Hvala!

Popis svih pjesama po svim autorima

  Posebno zahvaljujem gospodinu Josipu Jurinjaku na moralnoj i materijalnoj podršci u izradi ovih stranica  (josip.jurinjak@vz.t-com.hr), gospođi Marici Hasan, Martinu Hegedušiću, Blažu Lengeru, Vladimiru Smiljaniću, Draganu Vlajniću, obitelji Škrinjar, Tomi Triplatu, Franji Pašici, Stjepanu Boroviću, Perici Luliću, Josipu Ređepu, Ivici Seretinu, Stevi Dijaku i ostalim zaljubljenicima u podravsku glazbu, koji su nam nesebično pružili  podatke i dali dokumente na slobodno objavljivanje u nekomercijalne svrhe.

U tjednim novinama "GLAS  PODRAVINE" izlazio je feljton autora Vjekoslava Prvčića pod naslovom "Stari podravski mužikaši" od 12.11.2010. do 25.2.2011.

Computer design and copyright ©1998. - 2013

The purpose of these WEB pages is to save all musician achievments of its villagers of Podravina and to show them to the whole world as a way of remembrance of those who are gone and for today´s generation to take a pride in them and to be an example for coming generations.