ansambli, grupe, orkestri, pjevači, izrađivači glazbala...

  Marica Hasan

Rođena je  1939. u Đurđevcu, od oca Martina i majke Kate. Potječe iz radničke obitelji u kojoj su sva djeca bila muzički nadarena. Kao četvrto i najmlađe dijete u obitelji Gašparić bila je miljenica svojih roditelja, između ostalog i zato što je pokazivala nadarenost za pjevanje i recitiranje. Nakon završene osnovne škole, jedina joj je želja bila da  postane pjevačica.
   Ta joj se želja ostvaruje 1959. godine u Đurđevcu na priredbi "Mikrofon je vaš", gdje pjevajući s bratom Franjom u duetu osvaja prvu nagradu. Time utire put za daljnje bavljenje pjevanjem. 
   Svoju prvu ploču
 EPY 4097  snima 11.9. 1968. a drugu EPY 4199  izdaje 16.5.1969.  I tada s bratom Tomom piše pjesme "Đurđevački Picoki", "Ženo moja kak' ti znaš", "Pozdrav majci" i "Tebi za rođendan". Ujedno sa popularnim sastavom "Braća Gašparić" nastupa na zabavama, svadbama i kulturnim priredbama. Godine 1968.- piše pjesme za svoju drugu ploču. To su "Od Osijeka pa do Varaždina" i "Već je mnogo dana prošlo". Godina 1973. donosi joj treću ploču, na kojoj se nalazi njena najomiljenija pjesma "Oj, ftičica Vijoglavka", za koju je tekst napisala sama, a melodiju je čula od svog pokojnog oca Martina. Godine 1991. snima kasetu na kojoj ima nekoliko pjesama za koje je tekst napisala sama. To su "Konji vrani", "Išla Maga" i "Po U prvoj knjizi pjesama "V srce sam te dela", kao i u drugoj "Ljubav čez stihove", opisuje stare običaje Đurđevačkog kraja i sve ono što joj dušu zaokuplja. Te dvije knjige, kao i treću "Nedostižna ljubav", posvetila je svojoj djeci: Zdravku i Željkici, unučicama Heleni i Andreji, a posebno svojim roditeljima, te braći Franji i Tomi, kao i snahi Nadi.
   Iz prve knjige  najdraža joj je pjesma "Ti si mi najdrakši", a iz druge "Moj Đurđevac, se si moje". U  trećoj knjizi, najdraža pjesma je "Piši dete moje". Knjiga "Nedostižna ljubav" posebna je za nju, jer je još bogatija rječnikom podravskog podneblja.
   U njima je obuhvatila sve ljubavi svoje Hrvatske, njene drage Podravine, rodnog joj mjesta Đurđevca kojemu je dala svu svoju mladost i ne osjetivši kako godine brzo prolaze, uz pjesmu, ljubav i šalu.noć je, mila majko". To je samo dio njenog rada koji ju nuka da i dalje piše pjesme isakuplja ih u zbirke.

Kad se prije dvije godine pojavila knjiga pjesama Marice Hasan "V srce sam te dela", samo malobrojnima je bilo jasno da će nas pjesnikinja obradovati još bogatijim i zrelijim ostvarenjima u vrlo kratkom razdoblju. U toj je zbirci riječ  o pjesničkim  slikama Podravine i Đurđevca, cvijeća i ljubavi, ali i djetinjim uspomenama iz "Naše vulice". Knjiga je, dakako, napisana na kajkavštini, baš ka o i druga zbirka poezije s naslovom "Ljubav čez stiove". Kako smatra autor predgovora, ovdje je ciklus ljubavnih pjesama najbogatiji, ali nisu zaboravljeni ni stihovi o zavičaju i dječjim nestašlucima, zatim o svecima i svetkovinama i drugim motivima. Konačno, u već prepoznatljivom stilu, u ovoj najobimnijoj zbirci pjesama, čitatelj može još snažnije doživjeti čulnost i zvučnost kajkavskog izričaja, koji još jače i upečatljivije izražava svaki dodir, pokret ruke, znojno tijelo, krhotinu podravske stvarnosti, čežnju i bol.

Najintenzivnija, najsretnija i najvrjednija su maričina sjećanja ljubavi, jer svijet ne zaboravlja i duboko u sebi nosi proživljene trenutke ljubavi prema muškarcu, kao dio ljubavi prema čovjeku, djeci, obitelji, prema zemlji, domovini i svojoj rodnoj Podravini. Kada slušate glas i poeziju Marice Hasan, i u vama se nešto pokreće, javljaju se slike prepoznavanja, vlastita siječanja, osjećaja i slutnji. Polako spoznajete da komunicirate s osobom koja ima izuzetnu volju, koja je sanjar, ali s realnim ciljevima; koja vjeruje u sebe i svoj plod u obliku poezije, što ga želi ostaviti svojim prijateljima, obitelji i rodnom kraju, ukoričenog za vječnost. U svojim pjesmama se Marica razotkriva kao osoba koja mnogo toga zapaža i vidi u životu, koja je mnogo toga proživjela, koja piše poeziju da bi ogoljela sebe, svoju dušu. Glas je to iskren koji govori o ljubavima, porazima, svojim nadanjima i stremljenjima.       
                               
(Iz recenzije jedne od njenih knjiga)

Marica je i danas živahna i vesela osoba iako u ruci drži češće iglu i konac nego mikrofon ili olovku i papir, što je rezultiralo mnogobrojnim slikama na platnu s motivima podravskog kraja. Moja su vam vrata uvijek otvorena. Dođite i pogledajte rekla nam je Marica na rastanku. Hvala ti Marice na pjesmama, iskrenoj ispovijesti, podacima i dokumentima! (I toploj kavi.)

Danas nastupa samostalno diljem Hrvatske. Bila je i u Zagrebu u dvorani Vatroslav Lisinki gdje je pjevala kao gošća Tomislava Ivčića te na proslavi 83. rođendana Blaža Lengera u Podravskim Sesvetama 2003., na Picokijadama i HTV-u u emisiji Lijepon našom te na raznim izložbama slikarskih i ručnih radova.

Povratak na početnu stranicu Podravskih narodnih glazbenih sastava Povratak na početnu stranicu Podravskih Sesveta

Computer design and copyright ©1998. -2013. Stjepan Jagić

Blaž Lenger NA Blaža Lengera NA Belobrki Ansambl  Perice Lulića TS Franceki DA Habeki
Marica Hasan NA Bilogorci NA Radio Podravine Ansambl Tajna TS Dangube  
Branko Sabolović NA Brankići NA Rabađije Ansambl  Vladimira Smiljanića TS Sinovi Podravine  
Dragan Vlajnić NA Korenići NA Podravci Ansambl Novi veseli Podravci TS Podravci  
Franjo Barić NA Hegedušić-Galeković NA Vlahovići Glazbeni sastav Podravski mužikaši Grupa Kap na kap  
Vladimir Smiljanić NA Veseli Podravci NA Steve Dijaka Mato Pintar  i 4 nevidljiva Grupa X Đuro Petrovčić Đoko
Ivica Lazarus NA Braće Gašparića NA Franje Šuvaka NO Križovljani Grupa 4X Josip Posavec Pernatačka
Miroslav Evačić NA Markovice Mariška band DUDEK i mužikaši Željko Kos Stanko Halusek